PowNed

ProRail waarschuwt: 'Reizen per trein binnenkort nog veel kutter'

Iedereen die regelmatig met de trein forenst weet het: reizen per trein is kut. Als de trein al rijdt, dan is 'ie te laat. En als 'ie toch per ongeluk wel op tijd rijdt, sta je als sardientjes in een blik te staan in het gangpad. Of je hebt bovenstaande ongemakken tegelijk, kan ook. 

  1. Laatste nieuws

Nou, we hebben slecht nieuws: het wordt allemaal nog véél kutter dan nu. En daar kunnen we deze keer niet vervoersbedrijf de NS de schuld van geven, maar wel spoorwegbeheerder ProRail. ProRail kondigt namelijk aan dat reizigers de komende jaren veel meer last van hinder krijgen door werkzaamheden op het spoor.

Dan is het zeg maar niet zo dat nou net die ene trein die je moet hebben nou net is uitgevallen of een kwartier vertraging heeft, maar dat er gewoon helemaal niks meer op dat traject rijdt, maandenlang. Vorig jaar kondigde ProRail al aan meer werk overdag en buiten de vakanties uit te gaan voeren, maar door een verder groeiende hoeveelheid onderhoud en personeelstekorten wordt de overlast van 2025 tot en met 2030 nog groter. 

Hoe dat komt? Volgens ProRail is veel spoor in Nederland aan vervanging toe omdat een groot deel kort na de Tweede Wereldoorlog is neergelegd, bijna tachtig jaar geleden. En ja, dat gaat zo'n veertig jaar mee, waardoor het spoor nu weer (voor de tweede keer dus) vervangen moet worden. Alleen in de haven van Rotterdam zou er sprake zijn van achterstallig onderhoud, maar voor de rest van Nederland is het "een natuurlijk proces".

Linksom of rechtsom, de reiziger is f*cked. Bijvoorbeeld door de werkzaamheden rondom Amersfoort. Komende zomervakantie rijden van en naar het centrale station van de stad gedurende zeven weken bijvoorbeeld al "nauwelijks tot geen treinen" door de vernieuwingsslag. O ja, die werkzaamheden hebben meteen gevolgen voor het treinverkeer van een groot deel van Nederland. FIJN!