Rechtbankjournalist Chris Klomp: "Ik draag al 5 jaar een noodknop met me mee!"
Journalist Chris Klomp is geen fan van Omroep PowNed, maar toch zit hij in onze studio. Want wie levens kapot zou maken, een noodknop op z’n bureau heeft liggen en jarenlang wordt achtervolgd door één controversiële quote, die verdient en kan vast wel tegen een paar scherpe vragen. In de nieuwste PowCast vertelt Klomp hoe het is om als rechtbankverslaggever dagelijks de donkerste kant van de mens te zien, hoe hij het dragen van een noodknop ervaart, hoe hij tegen demonstraties aankijkt en meer.
Op de stelling of hij zich weleens onveilig voelt als journalist zegt hij volmondig “ja”. Geen verrassing, want wie “ik heb een ter*nghekel aan complotdenkers” durft te roepen, mag rekenen op hier en daar wat online haat. Klomp: “Ik zat op de rechtbank, krijg ik ineens een foto van m’n huis doorgestuurd met de tekst: Nu is het oorlog: "Kijk, je weet nooit of het gewoon een 'toetsenbordridder' is, dat is het probleem." Sindsdien draagt hij een noodknop met zich mee. Nog nooit gebruikt, maar hé, het is 2025, én zelfs de toetsenbordridder is soms mobiel.
En dan is er die ene quote, die als een digitale stalker door z’n carrière blijft spoken. “Kinderen ne*ken maakt je geen pedofi*l,” zei hij ooit in een debat, als reactie, als nuance. Maar de context? Vakkundig weggeknipt. “Tachtig procent van de kindermisbruikers is géén pedofiel." Tja, probeer dat maar eens uit te leggen op het internet als de haatmachine draait. Sindsdien is het geen internetdiscussie meer, maar een loopgravenoorlog.
Toch blijft Klomp verhalen vertellen. Waarom? Omdat hij mensen fascinerend vindt, ondanks het feit dat hij toegeeft eigenlijk helemaal niet zo van mensen te houden: “Ik zie wat mensen elkaar aandoen, elke dag weer.” En ja, ook de demonstranten op de UvA kunnen op zijn kritische blik rekenen: Actievoeren? Terecht, maar agenten aanvallen en gebouwen slopen? Dom. Je verliest al je draagvlak.” Journalistiek is voor Klomp niet alleen werk, maar een soort zelfbescherming met een deadline: óf je maakt het bespreekbaar, óf het internet maakt jou kapot.
Benieuwd naar de hele PowCast? Bekijk hieronder de aflevering of luister de PowCast op Spotify of NPO Start!