PowNed

Ruzie in milieuland, overheid verliest de regie!

Chemours, een van de grootste chemiebedrijven ter wereld, wordt aangeklaagd door de provincie vanwege hun PFAS-uitstoot. Uitstoot die de natuur zwaar beschadigt. Chemours zou de schade ver moeten gaan terugdringen, maar is dit überhaupt haalbaar?

  1. Hofstad & Land
  2. Rutger Castricum
  3. Politiek

PFAS is een familie van chemicaliën, die in vrijwel ieder huishouden te vinden is. Het is hardnekkig spul dat je niet zomaar uit de weg ruimt en het is ook nog eens slecht voor je gezondheid. Je vindt het terug in alles. Van je teflonpan tot fastfoodverpakkingen, paraplu's en waterafstotende kleding. Maar ook bedrijven stoten het uit. Lekker dan!

PFAS is zo lastig kapot te krijgen, waardoor al deze zaken moeten worden gereinigd. Maar wie betaalt dat? Sinds de Omgevingswet van januari 2024 kunnen gemeenten bedrijven verplichten om geld apart te houden voor milieuschade. Maar er is één grote maar: gemeenten moeten kunnen bewijzen wie de vervuiling heeft veroorzaakt en of het bedrijf dat opzettelijk deed. Makkelijker gezegd dan gedaan.

De vervuiler betaalt? Nee hoor. Dus wat doen wij, de burgers? Juist, wij smijten maar weer met belastinggeld. Het is dweilen met de kraan open. Zolang bedrijven gewoon blijven vervuilen, blijven de gemeenten met torenhoge opruimkosten zitten. Het opruimen gebeurt nu op 52 verschillende locaties in Nederland. Van 28 daarvan weten we de totale kosten: 68 miljoen euro. En dat is niet alles. Ook de woningbouw blijkt PFAS de lucht in te stoten. Hoe betaalbaar zijn bouwplannen dan nog?

Er is geen regie vanuit de overheid en dus gaan wij naar Den Haag! Aanstaande dinsdag, 18 maart om 22.10 uur zie je hoe dit afloopt in Hofstad & Land op NPO 2!