PowNed

Schaars drinkwater naar megavervuilende fabriek: burger heeft nakijken

Alarm! Na de stikstofcrisis, asielcrisis, klimaatcrisis - noem maar op - is er nu dan ook de drinkwatercrisis. Mogelijk gaat u komende zomer extra betalen als u een zwembadje vult of de tuin sproeit. Tegelijkertijd pompen grote, vervuilende fabrieken miljarden liters grondwater - geschikt als drinkwater - op terwijl ze prima gebruik kunnen maken van alternatieven, zoals nabijgelegen rivierwater. 

  1. De Hofbar
  2. Rutger Castricum
  3. Laatste nieuws

Een watertekort in Nederland? Het klinkt gek: we zijn vanouds een echt waterlandje waar het bovendien vaker wel dan niet regent. Toch luiden drinkwaterbedrijven steeds harder de noodklok. De bestaande drinkwaterbronnen zijn niet meer genoeg om aan de watervraag te voldoen, en nieuwe bronnen aanboren is een langslopend en bureaucratisch proces. 

Dus moet u van de overheid minder water gebruiken. Korter douchen, iets minder vaak de tuin besproeien, noem maar op. En zoals drinkwaterbedrijf Vitens deze week bekendmaakte is de kans groot dat aanstaande zomer het zogeheten comfortwater, zoals je tuin sproeien, al duurder gaat worden. 

Wat nou het kromme aan het drinkwaterprobleem is: bedrijven ontspringen wél de dans. Grote, vervuilende fabrieken, zoals papier- en kartonfabriek Parenco in het Veluwse Renkum, mogen jaarlijks miljarden liter grondwater oppompen voor hun productieproces. Dit is Veluws water, het schoonste ter wereld, wat uitstekend als drinkwater gebruikt zou kunnen worden. Sterker nog, van het water wat Parenco verbruikt kunnen jaarlijks 130.000 mensen douchen, koken, drinken, noem maar op. 

Bovendien, en dat is écht krom aan dit verhaal, ligt Parenco pal naast de Nederrijn gelegen. Rijnwater, zo zeggen ook deskundigen, is meer dan prima geschikt om papier en karton van te maken. 1 en 1 is 2 zou je zeggen. Maar volgens gedeputeerde Ans Mol van de BBB heeft de provincie Gelderland nou eenmaal met afspraken en afgegeven vergunningen uit het verleden te maken. ‘Daar heb je je aan te houden’. 

Zowel de fabriek als de provincie zeggen niet geheel onwelwillend tegenover een gedeeltelijke switch naar rivierwater te staan, maar de gesprekken om dat voor elkaar te krijgen duren ellenlang. Bovendien, zo komt in de uitzending naar voren, is dit issue al tientallen jaren bekend bij de provincie maar blijft men achterover leunen en mag de fabriek zijn goddelijke gang blijven gaan. En ondertussen gaat u meer en meer betalen om in juli met tropische temperaturen een pierenbadje op te zetten voor de kinderen. De wereld op z’n kop!