Powned of View: de chemische generatie

Documentaire 'PowNed of View: De Chemische Generatie'

In 'PowNed of View: De Chemische Generatie' geeft documentairemaker Sahar Meradji een indringende blik op de rauwe realiteit waar de jonge generatie mee worstelt en tot nu toe grotendeels onzichtbaar is gebleven. De documentaire, die op dinsdag 16 juli om 21:30 te zien is op NPO 3 onthult de verontrustende toename van drugsgebruik onder jongeren tijdens en na de coronacrisis. Jongeren die vier jaar geleden nog op weg waren naar een gezonde toekomst vol kansen, balanceren nu op de grens van verslaving.

  1. De Chemische Generatie
  2. Pers

De coronamaatregelen hebben een diepe en blijvende impact achtergelaten op een generatie jongeren in Nederland. Uit verveling, eenzaamheid en door stress zijn ze massaal verdovende middelen gaan gebruiken. Buiten de onlinewereld bestond iedere dag opnieuw uit hetzelfde “niets”. Samen in een huis hangen was de enige optie en dit is waar drugs hen een snelle oplossing bood. Een chemische uitvlucht uit een benauwde situatie. Terwijl de meeste Nederlanders na de pandemie langzaamaan terugkeerden naar een normaler leven, worstelen veel jongeren met de terugkeer naar school studie of werk.

In 'PowNed of View: De Chemische Generatie' neemt Sahar Maradji ons mee in de onvoorspelbare levens van jongeren voor wie drugsgebruik normaal is geworden. Hoe functioneer je doordeweeks als je iedere week van donderdag tot en met zondag doorhaalt? Hebben deze jongeren zichzelf onder controle? Hoe zien zij zichzelf? Vinden zij dat ze een probleem hebben? Is dit een nieuwe generatie verslaafden in wording?

Meradji: “Ieder weekend drugs gebruiken en op maandag fysiek aanwezig zijn in een collegezaal of op werk, betekent niet per se dat je functioneert of niet verslaafd bent. Het is hartverscheurend om te zien dat een intelligente jongen van 21 jaar uit de pandemie komt om vervolgens uitgeput door drugs op de bank te blijven zitten. Ik vraag me dan ook af hoe groot de groep jongeren is die ieder weekend naar de verdovende middelen grijpen.”

"PowNed of View: De Chemische Generatie' wordt uitgezonden op dinsdag 16 juli om 21:30 op NPO 3.