Schokkende waarheid over de chemische generatie: ‘M’n neusschot is weg’
In 'PowNed of View: De Chemische Generatie' geeft documentairemaker Sahar Meradji een indringende blik op de rauwe realiteit waarmee de jonge generatie worstelt en die tot nu toe grotendeels onzichtbaar lijkt.
Uit verveling, eenzaamheid en door stress zijn veel jongeren tijdens de coronacrisis verdovende middelen gaan gebruiken. Welke impact heeft dit op hen, nu de pandemie achter ons ligt? Welke rol speelt drugs nu nog in hun dagelijks bestaan? En hebben ze nog controle over hun leven, nu ze weer naar school gaan of naar het werk?
Tygo spaart al jaren blikjes energydrank. Zijn hele muur is ermee versierd. Hij weet niet wat hij met zijn leven moet en is gestopt met school. “Ik kan mij niet tot school zetten, tenzij ik drugs gebruik”. Genoeg reden voor Tygo om niet meer naar school te gaan en te kijken of hij zich wil laten opnemen in een kliniek.
Wanneer Tygo gebruikt, is het vooral 2-CMC, 3-CMC en 3-MMC. En dan vaak meer dan 3 gram per dag. Een deel ervan koopt hij gewoon bij de smartshop in de stad, net zo makkelijk als een pak melk in de supermarkt, omdat een aantal van deze designerdrugs nog gewoon legaal is.
Dat weet ook de 24-jarige Fleur. Zij gebruikt al sinds haar 18e regelmatig drugs, maar is niet verslaafd - tenminste, dat vindt ze zelf. Haar moeder denkt hier anders over: “Ik maak me echt zorgen om haar, ik wil dat ze een toekomst opbouwt.” Fleur heeft de laatste tijd zoveel drugs gesnoven, dat haar neusschot deels is verdwenen: “Kijk hier is de helft van m’n neus helemaal weg!” Fleur gebruikte vaak met vrienden, maar nu ook steeds meer alleen: “Ik zit soms heel zielig in m’n eentje op de bank te gebruiken.” Ze denkt dan na over de keuzes in haar leven.
De schokkende waarheid waarmee sommige jongeren nu moeten zien te leven zie je in de documentaire ‘PowNed of View: De Chemische Generatie’ op NPO Start.