Seriemoordenaar Cedric S. bekent de drie willekeurige moorden in Rotterdam
Eerst schoot Cedric S. (24) rond de jaarwisseling zomaar drie willekeurige mensen dood in Rotterdam IJsselmonde, daarna weigerde hij ook maar iets te zeggen tegen de politie. De lippen stijf op elkaar terwijl de politie, de nabestaanden en de rest van het land wilden weten: wtf gast, hoezo doe je dit? Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en het heldere licht Cedric S. heeft ein-de-lijk bekend dat hij verantwoordelijk is voor de drie moorden. Zijn wapen had ie gekocht via Snapchat.
Dit alles heeft het Openbaar Ministerie vrijdagochtend geopenbaard bij de eerste voorbereidende zitting van de strafzaak tegen de moordverdachte. De seriemoordenaar zelf is hierbij overigens niet aanwezig. Waarom niet, denkt u dan? Het kan niet zijn dat hij wat beters te doen had want meneer gaat hoe dan ook zijn hele leven lang tussen vier muren doorbrengen. Zijn advocaat vond het beter dat hij in zijn celletje bleef.
De gek schoot in december vorig jaar en begin januari dit jaar drie mannen zomaar patsboem dood. De mannen van 63, 58 en 81 jaar oud werden vanachter benaderd en werden dan neergeschoten. Lekker laf. De aanklager vertelde dat één moord door een camera is vastgelegd. "Te zien is hoe S. het latere slachtoffer passeert, enkele meters doorloopt, stilstaat, zich omdraait en dan achter de nietsvermoedende man aanloopt. Als hij hem van korte afstand genaderd heeft, trekt hij een vuurwapen en schiet hij de man in de nek. Uitermate schokkende beelden."
S. kocht zijn vuurwapen, een omgebouwd gaspistool, zoals gezegd via Snapchat. Een dag vóór de eerste moord kreeg hij deze van een 20-jarige Amsterdammer. Over zijn motief zegt S. niet veel, aldus zijn advocaat Marco Bos. "Hij heeft gezegd dat hij de schutter is, toen hij met het bewijs en de beelden werd geconfronteerd. Maar hij is niet de diepte ingegaan met zijn verklaring.’" En: "Hij krijgt in het Huis van Bewaring medicatie, die hem rustiger lijkt te maken. Het lukt mij ook contact met hem te maken, maar dat kost vaak wel even tijd. Het is soms wel en soms niet te volgen waar hij het over heeft. Daarom vond ik dat hij beter vandaag niet bij de zitting zou zijn.’’
Pas in juni kan hij worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum. S. en zijn familie hebben toegezegd mee te willen werken aan het onderzoek naar hem. Bos: "Iedereen wil weten hoe dit kon gebeuren en hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen."