Slottekst Klimaattop: 'Gebruik op termijn geen fossiele brandstoffen'
De laatste versie van de slottekst op de klimaattop in Dubai bevat een duidelijke oproep om in de energiesector een omslag te maken. Landen zouden "weg moeten gaan" van fossiele brandstoffen in deze sector om op termijn geen uitstoot van broeikasgassen meer te veroorzaken. Het voorstel gaat nog niet zo ver als de Europese Unie van tevoren zei te willen. Er staat niets in de tekst over het uitfaseren van fossiele brandstoffen.
ANP
Verder wordt erkend dat de uitstoot van broeikasgassen snel minder moet om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. De tekst roept niet alleen op tot een omslag in de energiesector weg van fossiel. Ook luidt de tekst dat hernieuwbare energie verdrievoudigd moet worden en landen meer energie moeten besparen.
De voorzitter wil waarschijnlijk dat landen het eens worden over de slottekst in een plenaire zitting. De verwachting is dat die om 09.30 uur (lokale tijd) begint, maar er is al veel uitgelopen op deze top, dus zeker is dat niet. Alle landen moeten uiteindelijk akkoord gaan met de tekst. Als deze slottekst aangenomen wordt, hebben landen voor het eerst een concrete afspraak gemaakt over fossiele brandstoffen.
Eerder tijdens de klimaattop leek de optie op tafel te liggen dat er afspraken zouden komen over een algehele uitfasering van fossiele brandstoffen. Het lijkt erop dat dat een te ambitieus plan is om oliestaten aan te committeren. Deze mogelijkheid riep onder meer reactie op van oliekartel OPEC. Dat wilde dat alle landen aangesloten bij OPEC niet zouden instemmen met plannen gericht tegen fossiele brandstoffen.
De klimaattop vindt dit jaar plaats in Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten. Dit leidde onder meer tot veel kritiek op de voorzitter, die topman is bij staatsoliebedrijf ADNOC. Hij heeft de hele top herhaald de meest ambitieuze afspraken uit deze top te willen halen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad.
Maandag publiceerde de voorzitter voor het eerst een versie van de slottekst. Die riep veel kritische reacties op. Onder meer werd er met geen woord gerept over het uitfaseren van fossiele brandstoffen. Ook las het eerder als een soort verlanglijstje. Landen konden zelf kiezen aan welke afspraken ze zich wilden houden. Bij deze versie zijn alle genoemde maatregelen "een oproep" aan de landen.