PowNed

Studenten zijn boos, willen geen langstudeerboete en lagere basisbeurs

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is helemaal klaar met dit kabinet omdat het al die studenten maar achter stelt en daarom gaat het op vrijdag 18 oktober demonstreren! In Den Haag natuurlijk (waar anders?) en waarom precies? Nou, vooral tegen de zogenaamde langstudeerboete en de verlaagde basisbeurs.

  1. Laatste nieuws

Studenten in Nederland hebben het namelijk niet makkelijk. Eerst even over die basisbeurs: thuiswonende studenten - die dus leven op kosten van pappie en mammie - hebben recht op € 121,30 per maand, uitwonende studenten op € 302,39 per maand. En eerlijk is eerlijk: van 302,39 per maand kun je tegenwoordig moeilijk iets huren natuurlijk. 

Volgens LSVb-voorzitter Abdelkader Karbache zijn velen dan ook geschrokken om te zien wat ze precies (gratis en voor niks hè?) kregen overgemaakt vanuit DUO. "En dat terwijl we te maken hebben met de grootste huurstijgingen in 30 jaar, collegegelden die met 10 procent omhoog gaan en een studierente die onze studieschulden meer dan verdubbeld heeft. En als kers op de taart wil dit kabinet een langstudeerboete invoeren", zegt Karbache. 

Wat dat is het tweede punt waarom die boze studenten zo boos zijn, de langstudeerboete: de langstudeerboete betekent dat studenten die meer dan een jaar langer over hun opleiding doen (omdat ze lekker willen feesten en zuipen. Oh sorry: zichzelf willen ontwikkelen d.m.v. een stage, vrijwilligerswerk of bestuursjaar) 3.000 ballen extra collegegeld per jaar moeten betalen.

Al met al reden om de straat op te gaan en dus gaat de studentenbond vrijdag 18 oktober demonstreren in Den Haag. De overheid gooit haar eigen glazen in, vindt de bond, want dat betekent minder handen in de zorg en techniek, en voor de klas.