Ter Apel piswoest over intrekken spreidingswet: ‘Afvoerputje van Nederland’
Ter Apel is boos over het plan van de de nieuwe coalitie om de spreidingswet in te trekken. Waar veel mensen in Nederland gruwelen van deze ‘dwangwet’, is het voor mensen in Ter Apel hun laatste hoop. Al jarenlang stroomt dit noordelijke dorp namelijk over van de asielzoekers omdat het enige aanmeldcentrum van Nederland er gevestigd is.
Geert Wilders kondigde het vorige week vol enthousiasme aan: het strengste asielbeleid ooit. Onderdeel daarvan is het intrekken van de spreidingswet. Dat het asielbeleid strenger wordt, hoor je ze niet over in Ter Apel. Maar over het intrekken van de spreidingswet zijn ze allesbehalve te spreken. ‘Ter Apel is en blijft het afvoerputje van Nederland’, meent Marco Visscher, fractievoorzitter van Gemeentebelangen Westerwolde, waar Ter Apel onder valt. ‘We hebben het gevoel dat we bewust worden geofferd zodat het kabinet straks tegen Brussel kan zeggen: zie je wel, we zitten in een crisissituatie en kunnen dus niemand meer toelaten.
De zorgen van de mensen in Ter Apel zijn niet onterecht. Een paar dagen na de presentatie van het coalitieakkoord, gaven talloze gemeenten aan toch geen asielzoekers te willen opvangen. Vandaag meldt het COA dat een acute noodsituatie dreigt voor honderden asielzoekers: ze moeten opgevangen worden maar er zijn niet genoeg plekken.
En wie draait hiervoor op? Ter Apel. Daar lopen de grasvelden vol en neemt de overlast toe. Hier maakt ook VVD-raadslid Klaas Buigel zich zorgen over. ‘Hoe voller het hier in Ter Apel is, hoe meer overlastgevers er zijn. En daar hebben we er al te veel van’.
Staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg gaf aan te hebben gehuild om het intrekken van zijn geliefde wet. Tegenover Rutger is hij milder maar ook geëmotioneerd: ‘Er zitten elementen in die ik niet had opgeschreven. Zijn baas, VVD-voorvrouw Dilan Yesilgöz, is nuchterder. ‘Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat er minder mensen naar Nederland komen’, vindt ze. Ze geeft aan te begrijpen dat er een direct negatief gevolg is van de aankondiging tot terugtrekking van de wet, maar ‘dit is nou eenmaal waar we met z’n vieren op zijn uitgekomen'. ‘Ik ben vooral blij dat we wat doen aan de instroom’.