PowNed

Topambtenaren Financiën pissig over Rutte's slavernij-cadeau van 200 miljoen euro: 'Totaal geen onderbouwing!'

U weet het ongetwijfeld nog. In december 2022 stapte Mark Rutte in het Nationaal Archief in Den Haag achter een microfoon om sorry te zeggen voor het slavernijverleden. Sorry! Het was niet zo bedoeld! Excuses! En dat was niet het enige. Ook zei hij dat er 200 miljoen euro beschikbaar zou worden gesteld voor 'bewustwording'. Nu blijkt dat de topambtenaren van het ministerie van Financiën het hier to-taal niet mee eens waren.

  1. Laatste nieuws

In interne memo's, opgevraagd door onze borrelvrienden van RTL Nieuws, zijn zij zeer kritisch over dit bedrag. Twee-hon-derd-mil-joen-euro is ook bizar veel en al helemaal als er totaal geen argumentatie is waarom twee-hon-derd-mil-joen-euro daadwerkelijk twee-hon-derd-mil-joen-euro moet zijn en niet pakweg de helft of een kwart daarvan. Zo schrijven de ambtenaren: '200 miljoen incidenteel en 8 miljoen structureel is in onze ogen vergeleken met andere kwesties bijzonder fors'. En: 'De onderbouwing is echter mager'. Ook kan niet gecontroleerd worden of het geld wel doelmatig besteed zal worden.

De reden dat er tóch tweehonderd miljoen wordt uitgetrokken is omdat Sigrid Kaag, dan minister van Financiën, vindt dat er een ruimhartig financieel gebaar moet worden gemaakt. Want, zo redeneert zij, zonder centen zijn excuses niks waard. Een ambtenaar schrijft hierover: 'Ze wil geld hierin niet de blokkerende factor laten zijn. Een eventueel bedrag moet gepast zijn.' En dat terwijl een eerste voorstel van 150 miljoen euro door de ambtenaren al als veel te veel werd beschouwd! Kaag deed er dus lekker nog effe 50 miljoen euro bovenop. Alsof het niets is!

Zelfs een paar maanden voordat de excuses daadwerkelijk door Rutte worden uitgesproken, blijven de ambtenaren protesteren. In een laatste poging tot herziening van het bedrag schrijven zij wederom: 'De hoogte van het bedrag lijkt vooral een bepaalde maatschappelijke symbolische waarde te hebben. Onze inschatting is dat het bedrag aan de hoge kant is en de onderbouwing is structureel gering.' Het biedt geen soelaas. De tweehonderd miljoen euro worden beloofd.

Wij zijn heel benieuwd aan welke dansklasjes dit geld wordt besteed.