PowNed

Tweeduizend boeven op vrije voeten, want gevangenissen te vol

Handig! Maar liefst 2000 criminelen, boeven en ander gespuis lopen gewoon vrolijk, vrij rond in de buitenlucht omdat er noodmaatregelen van kracht zijn tegen overvolle gevangenissen. Om de druk op de Nederlandse bajes te verlichten hoeven zijn hun straf nog niet uit te zitten. 

  1. Laatste nieuws

Overigens zijn de gevangenissen niet 'overvol' als in dat alle cellen uitpuilen en er niemand meer bijkan, maar een tekort aan personeel zorgt voor de problemen. 2000 veroordeelden die een gevangenisstraf moeten uitzitten - zogenaamde 'zelfmelders' zijn nog niet zijn opgeroepen om overbelasting te voorkomen, een noodmaatregel van minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming).

Hoe langer de noodmaatregel duurt, hoe meer ’zelfmelders’ hun celstraf voorlopig ontlopen. En dat is niet alles, voorlopig krijgen sommige veroordeelde criminelen een enkelband in plaats van een celstraf om de instroom te beperken. Die hoeven dus ĂĽberhaupt niet achter slot en grendel. Tot slot hebben we nog de tbs’ers! Die zitten niet in een kliniek (want daar is ook al geen plaats) maar verblijven wel in de gevangenis, waar ze niet de behandeling kunnen krijgen die ze nodig hebben.

Kortom, kunnen we zeggen dat het een grote puinhoop in de bajes is? Ja, dat kunnen we.