PowNed

UWV: enorme stijging arbeidsmigratie van buiten de EU

Het nieuwe kabinet wil van alles doen om de immigratie te beperken, maar ondertussen kijken bedrijven in Nederland meer en meer over de grens om vacatures te vullen. En dan niet naar België of Duitsland ofzo, nee, ze kijken ziek ver. Naar buiten de EU! Dat zegt het UWV. In de eerste zes maanden van dit jaar ontvingen zij liefst 18.800 aanvragen van bedrijven die werknemers van ver naar Nederland wilden halen. Dat is bijna net zoveel als in heel 2023!

  1. Laatste nieuws

Je kan dus op je klompen aanvoelen dat er aan het einde van dit jaar veel en veel meer werknemers van buiten de EU in Nederland zijn ondergebracht dan in 2023. Toen ging het om 'slechts' 20.900 mensen. In 2022 ging het zelfs om maar 15.000 werknemers en in 2021 om 10.000. Dat was natuurlijk wel een coronajaar, maar toch. De stijging is enorm! Het kan daarbij gaan om mensen vanuit het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland voor snelle banen op de Zuidas, maar ook om specialistische krachten uit China en bijvoorbeeld India. 

Wat ook meespeelt is dat de regelgeving voor Aziatische restaurants is aangescherpt. Het UWV denkt dat daarom veel Chinese restaurants nog snel allerlei tewerkstellingsvergunningen hebben aangevraagd voor koks enzo. Iemand moet toch die babi pangang in elkaar draaien! Ook speelt mee, aldus het UWV tegen NU.nl, dat hierin dook, dat asielzoekers sinds november vorig jaar meer dan 24 weken per jaar mogen werken. Hierdoor is het voor bedrijven aantrekkelijker geworden hen voor zich te laten werken. Maar, verrassend is het niet, de belangrijkste reden voor de enorme aanwas van buiten de EU komt door de krapte op de arbeidsmarkt. Door de lage werkloosheid kijken bedrijven sneller buiten de EU om personeel te vinden.