PowNed

Vier explosies in Amsterdam; dreigt bendeoorlog na moord op Bigidagoe?

Heel Amsterdam houdt zijn adem in nu het er steeds meer de schijn van heeft dat de explosies van gisteravond in verband staan met de moord op rapper Bigidagoe van afgelopen weekend. De politie laat weten dat zij er in ieder geval een verband in zien. Het zou ook verklaren waarom bij twee van die vier explosies het woord 'War' was geklad. De politie moet snel ingrijpen om erger te voorkomen.

Door: redactie

  1. Laatste nieuws

Want deze explosies zouden zomaar een voorbode kunnen zijn voor nog veel meer onheil. Bigidagoe (Surinaams voor grote hond) was actief in de drillrapscene en onderdeel van rapformatie Zone6 uit Holendrecht, een beruchte en arme achterbuurt in Amsterdam Zuidoost, beter bekend als de Bijlmer. Het is nog altijd onbekend wie Bigidagoe heeft gepopt afgelopen nacht van zaterdag op zondag, maar als het te maken heeft met de beruchte drillrap of zelfs met de internationale drugshandel, dan belooft dat allemaal weinig goeds. De vrienden van Bigidagoe zullen waarschijnlijk pas rusten als er in hun ogen voldoende wraak is genomen.

De dood van Bigidagoe kan dus zomaar het begin van een slepend en bloederig conflict worden. Ook omdat de drillrapscene van oudsher een wereld is waar de autoriteiten maar weinig zicht en grip op hebben. Het zijn veelal jonge jongens, veel van tweede of derde generatie Surinaamse komaf die vroeg school hebben verlaten en uiteindelijk zelf op straat een gesloten gemeenschap hebben gevormd. Geobsedeerd door macht, snel geld en status laveren zij tussen de rap- en de onderwereld. Aanzien is belangrijk, beschimpt worden uit den boze. De moord op een lid uit je groep is de ultieme vernedering. 

De boodschap 'War' die afgelopen nacht op twee locaties in Amsterdam werd achtergelaten, is zo gezien even bondig als onheilspellend. De moord op Bigidagoe zonder repercusies laten is geen optie, zo lijkt het. Net als dat het in die wereld geen optie is de opsporing en berechting over te laten aan het rechtssysteem. De moord laten oplossen door de politie is een teken van zwakte en zwak zijn is geen optie. Het enige dat nu telt zijn represailles. De explosies zijn daartoe de eerste zet.