PowNed

We gaan allemaal dood: 'Kritieke en onvoorspelbare fase klimaatcrisis breekt aan'

Wen maar alvast aan "monsters" als orkaan Milton in Florida, hoge temperaturen en aan regen, heel veel regen, met overstromingen bij ons, want we gaan er allemaal aan nu we aan de vooravond staan van de 'kritieke en onvoorspelbare fase' van de klimaatcrisis. Wetenschappers luiden een maand voor alweer een klimaattop in Azerbeidzjan in een nieuw rapport de noodklok.

  1. Laatste nieuws

De lijst met ellende is eindeloos: we stoten meer broeikasgassen uit dan ooit, het oceaanwater is warmer dan ooit, temperatuurrecords worden met meer marges verbroken dan ooit, er zijn meer mensen dan ooit, er zijn meer schijtende koeien en ander vee dan ooit, extreme regenval wat leidt tot overstromingen wordt steeds extremer en al die kritieke waarden volgen elkaar ook steeds sneller op. En ga zo maar door.

Er zijn volgens de wetenschappers ook zaken 'minder' dan ooit. Minder zee-ijs bijvoorbeeld, minder bossen, en minder kans dat we voordat het écht fout gaat ooit nog de boel kunnen omkeren. Gelukkig begint op 11 november in Bakoe de internationale klimaattop, waar onze leiders weer koffie gaan drinken en het mondiale klimaatbeleid bespreken. En vervolgens niks concreets besluiten.