Week tegen Racisme: wanneer is een foute grap, fout?
Het is de Week tegen Racisme. Een foute grap of gevoelige opmerking is tegenwoordig snel gemaakt. Waar ligt nu eigenlijk de grens wanneer het gaat om humor? We gingen op onderzoek uit.
Een vrouw op straat vindt het maar aanstellerig: ‘’We kunnen tegenwoordig niets meer zeggen. Iedereen voelt zich aangevallen, terwijl het helemaal niet gemeend is.’’ Een andere dame is het daar ook mee eens: ‘’Zolang het niet persoonlijk is, moet het gewoon kunnen. Ik voel mij ook niet aangesproken door grappen over blonde vrouwen, terwijl ik blond ben.’’
Achter een foute grap verschuilt vaak de kracht van sadisme. Juist omdat het niet mag, is het grappig en de ‘’fluwelen handschoentjes’’ zijn door velen de schuld van de woke beweging. Iets wat cabaretier Freek de Jonge juist als iets positiefs beschouwd. ‘’Het is juist goed dat we rekening houden met de mensen tegenover ons. Doe je dit niet, dan zie ik dit als pure luiheid. Behandel iedereen zoals je zelf ook behandeld wilt worden.’’ Waar ligt voor jou de grens?
Bekijk het hier: