Wie heeft er nou écht de macht in Nederland?
De PVV en BBB zijn er klaar mee: de rechter moet stoppen met spelen voor minister-president. Ze zijn niet de enigen die het zat zijn. Van klimaatzaken tot inreisverboden voor imams, de rechter bestuurt vaker het land dan de lui die we gekozen hebben.
Toch ligt het niet alleen aan de rechter. Wanneer een kabinet zelf faalt om zich aan de spelregels te houden, móet iemand ingrijpen.
Kijk bijvoorbeeld naar de bezuiniging op het hoger onderwijs. Minister Eppo Bruins dacht slim te zijn: minder geld naar jonge wetenschappers, minder studies, minder kennis. Universiteiten zijn woest, studenten ook, en zelfs het KWF vreest voor het onderzoek naar ziektes. Dus wat doen de universiteiten? Die slepen die Eppo voor de rechter. Terecht, want afspraken breken alsof het koekjes zijn, hoort nou eenmaal niet bij bestuurders die hun handtekening serieus nemen.
En dan de gemeenten. 2025 wordt alvast ‘ravijnjaar’ genoemd. Tachtig procent van de gemeenten duikt straks keihard in het rood. Dat krijg je als Den Haag je opzadelt met alles van jeugdzorg tot woningbouw, maar vergeet te betalen. In de wet staat nog altijd braaf dat gemeenten “voldoende middelen” moeten krijgen. Leuk voor in het plakboek.
Alsof het nog niet genoeg is, zit Nederland muurvast in het ‘stikstofslot’. Minister Femke Wiersma zegt “ermee bezig” te zijn, oftewel niksdoen. Dus nemen burgers en activisten het heft in eigen handen en slepen boeren en de staat voor de rechter.
Conclusie: niemand bestuurt meer. Behalve de rechter. En hofnar Marjolein Faber dartelt vrolijk door het paleis, waardoor het paleis inmiddels niet meer lijkt op een regering, maar op een compleet circus.
Dinsdag checken we of er nog iemand wakker is in Den Haag. Kijk Hofstad & Land, 22.10 uur op NPO 2.