PowNed

Wooncrisis gaat maar door, laagste aantal nieuwe woningen gebouwd sinds 2018

We zitten middenin een wooncrisis. Daar zou je best een noodwet voor uit de kast mogen trekken, want bouwen gebeurt er ondanks een schreeuwend tekort aan woningen nauwelijks. Sterker nog: het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen is in de afgelopen zes maanden ingekakt naar het laagste niveau sinds 2018. En dat is SCHANDALIG! 

  1. Laatste nieuws

Want terwijl niemand met een gewoon modaal inkomen en zonder dikke vette overwaarde of rijke ouders een huis kan kopen, zijn er in het eerste half jaar van dit jaar slechts 32.690 huizen gebouwd. Dan kan je denken: dat is beter dan niets, maar nee, het is vooral 1310 huizen minder dan in dezelfde periode vorig jaar. We bouwen dus steeds minder! Zo komen we nooit uit de wooncrisis! Gelukkig domineert deze problematiek het debat in Den Haag want daar zijn ze hier errrg... oh nee, daar hebben ze het alleen maar over de asielcrisis. 

Maak je nou eens druk op de wooncrisis, politiek Den Haag. Ga daar eens dagenlang over debatteren. Maak dat eens tot je hoofdthema. Mensen willen namelijk een huis kunnen kopen. Of betaalbaar kunnen huren. Bouwen moeten we dus! Ook omdat de ambitie van het nieuwe kabinet  is om elk jaar 100.000 woningen te bouwen. Wil je dat halen, dan moet er behoorlijk wat gas op de lollie. En wel nu! Aan de slag dus Mona Keizer! Dikke kans is echter groot dat dit niet gaat lukken. Bouwgrond is schaars, personeel is schaars, bouwmaterialen zijn koala duur en er zijn de afgelopen jaren veel te weinig bouwvergunning afgegeven. Mooi kloten dus! 

Is er dan helemaal niets positiefs te melden? Jawel hoor! Het goede nieuws is dat de lonen zijn gestegen, de inflatie is gedaald, net als de hypotheekrente. Dit zou kunnen betekenen dat projectontwikkelaars inmiddels meer bouwvergunningen durven aan te vragen, iets wat twee jaar geleden juist steeds minder gebeurde. Hopelijk bouwen we over een paar jaar weer wat huizen dus.

En tot die tijd? Tot die tijd is het ellende op de woningmarkt en zullen huizen alleen maar duurder en duurder worden.