Bali klaar met tsunami aan identiteitsloze massatoeristen uit de randstad; bouwstop voor hotels, villa's en nachtclubs

Bali, dat Indonesische eiland waar teringveel mensen heen gaan met geld maar zonder eigen identiteit, is al die mensen met geld maar zonder identiteit helemaal zat. Sterker nog, in delen van het populaire vakantie-eiland mogen binnenkort geen hotels, villa's en nachtclubs meer gebouwd worden. Het eiland is nu niets meer dan een Chersonissos voor dertigers uit de Randstad die denken te backpacken en Bali is ze strontzat.

  1. Laatste nieuws
PowNed

En dat begrijpen wij maar al te goed. Je moet toch knettergek worden als Balinees zijnde die gewoon even lekker van zijn bami wil genieten dat je hele eiland is overgenomen door nietszeggende randstadmeisjes die als mieren je cultuur, authenticiteit en eigenheid wegvreten. Al die eenheidsworst influencers die elkaar alleen maar kunnen na-apen en per se naar Bali moeten omdat Fleur/ Lente/ Summer/ Annabel van de jaarclub daar ook is geweest. En maar rondrijden op de scooters langs barretjes die voor 85 procent hetzelfde zijn als in De Pijp of welke andere hippe buurt in welke grote Europese stad dan ook.

Het is om te kotsen (zum kotsen!) en dus is het goed dat Bali optreed tegen irritante influencers als Linda de Munck die denken dat ze feminist zijn omdat ze hun okselhaar laten groeien. En maar stories maken vanuit Lombok en Bali over hoe lief de mensen daar zijn, hoe betaalbaar alles is (het eten kostte omgerekend maar 1,50 euro!), hoe lekker de smoothies zijn en hoe fijn de yoga was die ochtend. 'Het is zoooooo fijn hierrrrrrr. De natuurrrrrrr, het is prrrrachtig. Ik mis Amsterrrrrrrdam helemaal niet.' Het is hypocrisie ten top. GroenLinks-stemmen en één zijn met jezelf, je chakra's en de wereld, maar wel voor 600 euro de halve wereld overvliegen om een maand lang 'los te komen', te mediteren en je benen in je nek te leggen.  

En maar denken dat hun ervaring uniek is. En maar denken dat zij geen massatoeristen zijn. En maar denken dat ze van andere culturen leren. En maar denken dat ze REIZEN. En maar denken dat uitbating niet bestaat.

Bali is niets meer dan één groot all-inclusive resort voor dertien-in-een-dozijn randstedelingen. Om deze drugsgebruikende plaag op scootertjes te stoppen trekt het eiland nu een grens. Geen nieuwe accommodaties meer! Ze zijn klaar met de toename van criminaliteit, de domme feesten, de duizendste yoga-school en zoveelste smoothiebar aan het strand. Het verbod zou onder andere gelden voor onder andere het toeristische gebied Sarbagita waar ook Kuta ligt, een trekpleisters voor feestgangers. 

De cijfers van de Indonesische overheid zijn ook niet mals. In de eerste helft van 2024 kwamen 2,9 miljoen buitenlandse bezoekers naar Bali terwijl daar slechts 4,4 miljoen mensen wonen, waaronder ook nog eens 200.000 yoga-buitenlanders. Aanpakken die handel dus!