Den Haag moet de messen slijpen nu fatbike-fabrikanten aangekondigde regels willen omzeilen met ‘skinny bike’

Dit is dus niet de bedoeling! De Kamer is bezig met het aannemen van een wet om de misstanden met fatbikes in te perken, om de verkeersveiligheid in Nederland te vergroten, en wat doen de fabrikanten van fatbikes? Die hebben doodleuk de vaderlandse pers uitgenodigd om te showen dat zij de fatbike nu al kunnen ombouwen tot een zogenoemde skinny bike. Dunnere banden, een ander zadel en de fatbike valt niet meer onder de aangekondigde scherpe regelgeving voor de fatbike! Probleem opgelost voor de handelaren, maar ook een middelvinger naar de samenleving die klaar is met de rondscheurende monsters. De Kamer is dan ook NOT AMUSED!

  1. Laatste nieuws
PowNed

Want met deze nieuwe fatbike hoeft de bestuurder alsnog geen helmpje op en geldt er ook geen minimumleeftijd. De minister die hierover gaat, Barry Madlener, minister van Infrastructuur en Waterstaat (PVV), had er al voor gewaarschuwd. Als de regels voor de fatbikes te specifiek zijn, kan een fatbike in een handomdraai worden aangepast om juridisch gezien geen fatbike meer te zijn. En daarmee staat de wetgever dan buitenspel. 

Inmiddels is het al dus zover. De verwachte nieuwe regelgeving kan voordat die geformaliseerd is alweer de prullenbak in. Lekker dan! Jammer, want er mag best opgetreden worden tegen de zo makkelijk op te voeren fatbike die veel minderjarige slachtoffers maakt. Al is het kalf nog niet helemaal verdronken. De Kamer heeft dan wel een motie aangenomen, pas in december komt de minister met een reactie daarop. Hoe de nieuwe wet- en regelgeving er precies uit komt te zien, is dus nog onbekend. De minister heeft nog even de tijd om de motie van extra voorwaarden te voorzien. Aan de bak dus Madlener!

De Kamer is in elk geval niet blij met de fatbike-fabrikanten. Olger van Dijk van het NSC zegt hierover tegen De Telegraaf. “Verbijsterend dat fabrikanten deze reactie geven een dag nadat de Tweede Kamer gestemd heeft voor strengere regels voor fatbikes. Ik hoor vooral het belang van voldoende afzet maar geen gedeelde verantwoordelijkheid voor meer verkeersveiligheid.” En VVD-Kamerlid Hester Kamp-Veltman: “Waarom zo je dit willen als producent? Als de branche dit kinderachtige kat-en muisspel aan wil gaan, dan loop ik daar niet voor weg. Dan blijven we de wet aanpassen; de wetgever wint altijd.”

Hypocriet is het ook van de fabrikanten. Zij weten dondersgoed dat het debat niet over wel of geen dikke banden gaat, maar over de kracht van de motor van de fatbike en het gemak waarmee die is op te voeren. Dáár moet wat aan gebeuren en dáár zouden de fabrikanten verantwoordelijkheid voor moeten nemen.

Aan de andere kant moeten de politici in Den Haag gewoon zorgen voor duidelijke spelregels. Regels waardoor voor iedereen duidelijk is wat wel en niet kan. Komen ze daar niet mee, dan ontstaat er onherroepelijk een kat-en-muisspel tussen de politiek en de fatbike-fabrikanten. De messen zijn in ieder geval geslepen.