Natte droom Jetten genaamd elektrisch rijden begint één grote grap te worden

Het is toch niet te geloven? Toen wij vanochtend tijdens de koffiebreak de Telegraaf opensloegen vielen we bij het lezen van dit nieuws bijna van onze stoel: de laadpalen langs de snelwegen - waar er toch al niet zo bijster veel van zijn - verdwijnen bij bosjes. Waarom? Omdat rechters vergunningen vernietigen. 

  1. Laatste nieuws
PowNed

Wat is er precies aan de hand? In het kort komt het erop neer dat er een wet zou moeten zijn die regelt hoe in dit land de 'verzorgingsplaatsen' langs de snelweg met pompstation er grofweg uitzien. Hoe groot het pand is, hoeveel laadpalen er dan moeten zijn, hoeveel gewone pompstations, wordt er wel een beetje rekening gehouden met Moeder Natuur, enz. Maar deze wet blijft maar op de plank liggen. Daarom is sinds 2022 ter overbrugging tijdelijk beleid ingesteld en dat beleid schrijft voor dat er geen langdurige vergunningen voor laadpalen mogen worden afgegeven. Anders worden die vergunningen gehamsterd en dat willen we niet voordat die wet geregeld is. Waarom is niet helemaal duidelijk, maar 'we' - politici - willen dat niet.

Nu heb je een exploitant van laadpalen genaamd Fastned die vergunningen die vlak voor de tijdelijke beleidsmaatregel zijn afgegeven aan de concurrent, hebben aangevochten bij de rechter. En met succes. Wat is het gevolg? Super moderne laadpalen - waar er dus al niet bijster veel van zijn en waar erg veel geld in is geïnvesteerd - moeten nu worden gesloopt omdat de rechter dat wil. Het gaat om twintig locaties. En van die laadpalen worden er al niet zoveel gebouwd omdat niemand natuurlijk zijn zuur verdiende centen gaat investeren in iets waar maar een tijdelijke vergunning voor is.

Dat elektrisch rijden - de natte droom van D66'er Rob Jetten - begint zo langzaamaan één grote grap te worden. Even los van het feit dat die auto's door hun milieuvervuilende accu's helemaal niet zo 'groen' zijn, kunnen we ons afvragen wat we nou precies aan het doen zijn. Wat willen we nou? De overheid wilde zelf een landelijk dekkend netwerk van laadpalen in 2030 en ja, dat lukt zo niet hè? En de centra van de grote steden maar op slot gooien voor de dieselauto, goed idee!

Recent was in het nieuws dat de verkoop van elektrische auto's begint te stagneren, in plaats van toe te nemen. Wij snappen heel goed waarom. Lange leve onze BMW op lpg, hoera!