Ongekend: Dick Schoof laat als een nerveus pubermeisje Jaïr door beveiliger afvoeren

Ontluisterend. Anders kunnen wij het interview dat Dick Schoof afgelopen vrijdag aan Jaïr Ferwerda gaf niet omschrijven. Ferwerda, toch niet de meest begaafde interviewer van Nederlander, had wat quasi-kritische vraagjes bedacht over waarom de premier niet was komen opdagen bij de HJ Schoo-lezing, hoewel hij dat wel had toegezegd. Een k*t-onderwerp dat natuurlijk makkelijk te pareren viel ('Heb je niets beters te doen, Ferwerda?'), maar toch liep meneer Schoof vast als een stotterend kind. Uiteindelijk liet de premier Ferwerda zelfs wegtrekken door een beveiliger. Beschamend!

  1. Laatste nieuws
PowNed

Dit zijn Noord-Koreaanse praktijken en Schoof spelt zich hiermee een enorm brevet van onvermogen op. Begrijp ons niet verkeerd. Dat je Ferwerda irritant, nietszeggend, simpel, eenvoudig en overbodig vindt, begrijpen wij helemaal. Meneer is al jaren op tv met zijn niet-grappige politieke videotjes maar echt iets van belang heeft hij nog nooit gevraagd. Het is een slappe karikatuur van Gert-Jan Dröge meets Jort Kelder en zijn ééndimensionale vragen zijn een minachting voor de politieke journalistiek. Een dossier heeft hij nog nooit doorgenomen, een inhoudelijke vraag is nog nooit gesteld.

Wij raden dan ook elke politicus aan met een grote boog om hem heen te lopen. Mocht dat echter niet lukken, zoals Dick Schoof afgelopen vrijdag overkwam, dan moet je als een kerel voor zijn microfoon gaan staan en zijn domme vragen pareren als een man. Bluf hem af. Wees intelligent. Wees gevat. Zet hem op zijn plek. Confronteer hem met zijn nietszigheid. Heb humor. Drijf hem in de hoek en ga door met je dag. Het is niet zo dat Ferwerda nou de Jeremy Paxman van de lage landen is. Dat Schoof na drie simpele vragen van deze psuedo-journalist al begint te stamelen als een puisterig pubermeisje roept plaatsvervangende schaamte en zelfs medelijden op. Is Schoof wel fit for the job? Hoe komt hij in Europa op voor onze belangen als hij Ferwerda al niet aan kan? Is dit de man die een heel land moet leiden?

En daarbij: nooit, maar dan ook werkelijk nooit, kan een premier een journalist laten wegduwen door een beveiliger omdat de journalist blijft doorvragen nadat de premier geen antwoord heeft gegeven op een vraag. Hij bepaalt niet of een journalist te lang doorgaat. Hij bepaalt niet welke vragen een journalist stelt. Hij bepaalt niet of zijn antwoord voldoende was. Daar gaat hij niet over. Dat hij Jaïr liet wegslepen en dat daarna ook nog eens stamelend verdedigde is een doodzonde. Alleen zij die het niet op intelligentie aankunnen, gaan tot zulke ingrepen over. Dick Schoof heeft zich van een hele slechte kant laten zien.

Bekijk het interview hieronder. It's not a pretty sight.