IND betaalt zich scheel aan dwangsommen voor migranten, vorig jaar 36,8 miljoen euro kwijt!
Vorig jaar oktober schreven we het al: 'Asielzoekers draaien IND door gerechterlijke procedures poot uit voor 20 miljoen euro'. Nou, wás het maar 20 miljoen euro! Het is veul meer. VEEL MEER. VEEL! MEER! Alles bij elkaar opgeteld is er vorig jaar 36,8 miljoen euro (36,8 MILJOEN EURO) uitgekeerd omdat de IND (de Immigratie- en Naturalisatiedienst) traag was met het behandelen van asielaanvragen. Dat komt natuurlijk doordat de IND onderbemand voor het aantal mensen dat Nederland binnenwandelt op zoek naar Hollands welvaren.
En wat gebeurt er als je als migrant maar geen antwoord krijgt van de IND? Dan klopt er een asiel-advocaat bij je aan en die vertelt je dat het natuurlijk super vervelend is dat je nog geen ja of nee te horen hebt gekregen, maar dat daar wel geld aan valt te verdienen. Katjing, katjing. Maar, zegt de migrant dan tegen de advocaat, ik kan jou, meneer de advocaat, helemaal niet betalen! Geen probleem, zegt de advocaat dan. Ik werk op commissiebasis! Tien procent van de uitgekeerde dwangsom is voor mij. Deal? Deal! De ene hand wast de andere.
En zo vullen vele asieladvocaten hun zakken terwijl ze dondersgoed weten dat het geen onwil is van de IND dat ze vaak te laat zijn met een beoordeling van een asielaanvraag, maar pure onmacht. Schijt hebben de advocaten daaraan, ze willen gewoon geld verdienen. En is de migrant ermee geholpen? Financieel misschien wel, maar het uitkeren van een dwangsom zegt niets over de uitkomst of de voortgang van een asielaanvraag. Die kan uiteindelijk alsnog hartstikke negatief zijn en hartstikke lang duren. Sterker nog: de IND krijgt in 85 procent van de gevallen gelijk van de rechter.
Het kutte aan dit hele gebeuren is dat er bij elke rechtszaak een medewerker van de IND aanwezig moet zijn. Dat vergt enorm veel capaciteit, helemaal omdat het aantal gerechtelijke procedures de afgelopen jaren is verdubbeld naar 68.000 in 2024. Dat is immens! Misschien is het een plan om de dwangsommen af te schaffen. Het draagt niet bij aan de snelheid van het proces, het kost wel bakken met geld.
In 2024 deden 32.180 asielzoekers een eerste aanvraag in Nederland. Hoewel dat minder is dan in 2022 en 2023 zit de IND alsnog tot aan de nok toe gevuld met werk. Het aantal mensen dat wacht op beslissing van de IND steeg vorig jaar naar bijna 51.000. Het gaat vooral om aanvragen in het kader van gezinshereniging. Gemiddeld was het vorig jaar 53 weken wachten op een beoordeling, dat is tien weken langer dan in 2023.