PowNed

Kabinet-Schoof gaat ‘gewoon’ door met uitdelen van honderden miljoenen voor excuses slavernijverleden

Nederlandse media hebben er geen aandacht aan besteed, maar premier Dick Schoof, die voor een bezoek aan de Verenigde Naties in New York is, had daar een ontmoeting met de Surinaamse president Chan Santokhi. In dat onderhoud, in de marge van de Algemene Vergadering van de VN, heeft Schoof toegezegd dat ‘de uitvoering van afspraken rond de Nederlandse excuses voor het slavernijverleden doorgang zal vinden’.

  1. Laatste nieuws

En dat betekent dus dat de honderden miljoenen die Mark Rutte en Sigrid Kaag in december 2022 aan allerlei bewustzijns-projecten hebben toegezegd, gewoon uitgegeven gaan worden. Terwijl er volgens de ambtenaren totaal geen onderbouwing was waarom tweehonderd miljoen euro daadwerkelijk tweehonderd miljoen euro moet zijn en niet pakweg de helft of een kwart daarvan! Ook konden Rutte en Kaag op geen enkele manier duidelijk maken waaraan dit geld besteed diende te worden. Sterker nog: het excuses-project is zo vaag vormgegeven dat nooit gecontroleerd kan worden of het geld, onze belastingcenten!, wel doelmatig besteed wordt.

Maar het toezeggen van de tweehonderd miljoen euro moest van Kaag, puur en alleen als symbool van de uitgesproken excuses. Zonder monnie geen excuses, was haar redenatie. Velen hoopten dat met het vertrek van Rutte en Kaag de rede over dit onderwerp terug zou keren in het kabinet, maar niets blijkt minder waar. Schoof, die blijkbaar even is vergeten dat hij enkel en alleen premier is omdat de PVV de grootste partij is, gaat gewoon door met het uitdelen van honderden miljoenen aan woke-dansklasjes en anti-koloniale geschiedenisles. Iets waar de Surinaamse president natuurlijk zeer over was te spreken.

En natuurlijk is het ook zo dat je eenmaal gemaakte afspraken moet nakomen, wij zijn immers een betrouwbaar land en geen bananenrepubliek, maar een versobering van het excuses-voor-slavernij-beleid was gepast geweest. Er zijn in eigen land immers voldoende andere en wél urgente problemen waar dit geld óók aan besteed had kunnen worden. Schoof toont zich met deze actie een pleitbezorger voor idealistische linkse praatjes die denkt dat de staatskas onuitputtelijk is.