PowNed

Minister Marjolein Faber (PVV) houdt ondanks alle kritiek vast aan Asielnoodwet: ‘Ik ga de Kamer verrassen’

Minister van Asiel, Marjolein Faber (PVV), is niet klein te krijgen en trekt zich niets aan van alle kritiek op haar nu al omstreden asielnoodwet. De afgelopen twee dagen werd daar volop over gedebatteerd tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. De oppositie was kritisch en ook haar eigen ambtenaren en juristen twijfelden hardop over de juridische haalbaarheid en de noodzakelijkheid ervan. Faber kan dat niets schelen, zo zei zij vandaag voorafgaand aan de ministerraad. “Ambtenaren adviseren slechts.”

  1. Laatste nieuws

"Ik ga voor het noodrecht en daar zetten we op in, want dan kan ik heel snel maatregelen nemen. Dit land snakt naar veranderingen. Het beleid moet om. Dat kan het snelst als ik een juridische asielcrisis kan uitroepen." Ook zei ze: “Ik wil niet dat heel Nederland een groot azc wordt, dus die instroom moet beperkt worden. Want zo gaat het niet.” En: “Ik waardeer de ambtenaren zeer, maar zij hebben een adviserende rol. Het is aan de minister en het kabinet om te besluiten wat wij doen.” Eerder tijdens haar interviews zei ze nog een spoedwet te overwegen in plaats van een noodwet, zoals sommige oppositiepartijen gisteren opperden, maar daar kwam ze al snel op terug. Ze wil toch een noodwet. “Ik ga de Kamer verrassen.”

Haar collega minister van Binnenlandse Zaken, oud-rechter Judith Uitermark van het NSC, is een stuk genuanceerder. Zij is verantwoordelijk voor de wet en regelgeving in het land en zij benadrukt dat Faber met een ‘dragende motivering’ moet komen. Ze benadrukte dat Faber die kans ook gegeven moet worden. Maar, zo zei ze ook: “Ook mevrouw Faber zal handelen binnen de grenzen van het recht en de wet.” Volgens haar is een Spoedwet, die in tegenstelling tot een Noodwet wél eerst door de beide Kamers moet, ook een optie.